Wrap Up

Wrap-up #12 – Cărți citite în luna martie

În luna martie am încercat, pe cât posibil, să mă focusez pe cărți scrise de autori români și astfel 5 din cele 7 cărți pe care le-am lecturat în luna precedentă poartă semnătura unor autori români pe care îmi doream să-i citesc de ceva vreme. O parte dintre aceștia au reprezentat o surpriză plăcută, oferindu-mi o serie de povești în care m-am pierdut cu ușurință și pe care le-am savurat cu o plăcere veritabilă.

Tot în luna martie am avut plăcerea să descopăr și cea mai bună carte fantasy pe care am citit-o în viața mea, o carte pe care am adorat-o din toate punctele de vedere și care și-a câștigat pe merit titlul de “Cel mai bun fantasy“, o carte memorabilă pe care v-o recomand cu cel mai mare drag!

Nume de Cod: Arkon – Anamaria Ionescu

23336735.jpg

Cu toate că îmi doream foarte mult să citesc ceva scris de Anamaria Ionescu, volumul acesta nu m-a impresionat deloc. Mai ales prima parte. Ancheta cu privire la asasinarea lui Jurcan a lăsat de dorit din pricina modului subit în care apăreau dovezi peste noapte, iar criminalul mai că nu îți spune că el e vinovatul. A doua parte a fost mai interesantă, dar nu suficient cât să salveze povestea. Pe tot parcursul lecturii am avut senzația că autoare s-a grăbit să spună povestea lui Sergiu Manta (fapt atestat de numărul redus de pagini) și a scăpat din vedere aspectele esențiale. Personal, mi-ar fi plăcut să conțină mai multe explicații cu privire la anumite acțiuni ale personajelor și să se pună mai mult accentul pe evoluția personajelor principale. Un alt aspect pe care l-am găsit deranjant a fost dat de numărul greșelilor de ortografie. În calitate de blogger, știu cât de greu este să editezi un text și să corectezi toate greșelile, însă nu mi se pare normal să se strecoare un număr atât de mare de greșeli într-o carte, încât cititorul să fie deranjat de ele.

Ultima vrăjitoare din Transilvania: Alexandra – Cristina Nemerovschi

2600afd1d6a601763db6f93cd9975f94.jpg

Cu toate că volumele precedente nu m-au încântat în mod deosebit, simțeam (oarecum) nevoia de a afla finalul poveștii contesei Aneke și a tinerei Alexandra, două personalități asemănătoare din atât de multe puncte de vedere. Așadar, când am găsit volumul la biblioteca județeană am profitat de ocazie ca să-mi satisfac curiozitatea cu privire la finalul seriei.

În ciuda faptului că au trecut cam 3 ani jumate de când am terminat de citit volumul doi, am reușit să-mi amintesc principalele aspecte legate de acțiunea petrecută în primele volume ale seriei. Părerea mea e că nici acest volum nu diferă prea mult de celelalte, poate doar prin prisma faptului că acesta filozofează mai mult pe tema nemuririi și a vieții. Ca și în volumele precedente, s-a urmărit un singur fir narativ, povestea a fost destul de simplă și de previzibilă, lipsită de vălul misterului pe care l-am întâlnit în prima carte.

Vânătorii de capete (Seria vagabond, volumul 1) – Lucian Dragoș Bogdan

23559369_1605843066126154_9119973204841809745_n.jpg

Povestea propusă de Lucian este cât se poate de fascinantă și de realistă, modul de relatare al evenimentelor fiind cât se poate de natural. Acțiunea îl are în prim plan pe Dinu, un bărbat la 40 de ani care se simte neîmplinit și nemulțumit de viața pe care o duce. În momentul în care liniștea orașului este perturbată de o serie de crime petrecute în rândul cerșetorilor, protagonistul renunță temporar la viața pe care o duce și la familie, alegând să se infiltreze în rândurile oamenilor străzii cu scopul de a elucida misterul crimelor.

Odată ajuns în stradă, Dinu va descoperi că ancheta nu este atât de ușoară pe cât își imagina și va ajunge să privească lumea cu alți ochi. Cu toate că povestea este relativ simplă, autorul a echilibrat-o cu o doză moderată de mister și incertitudine, dând naștere unui roman polițist capabil să satisfacă așteptările fiecărui cititor pasionat de acest gen. Personal, am fost foarte încântată să descopăr o asemenea carte, a cărei acțiune se petrece chiar în orașul meu natal.

 Apărarea siciliană (Seria vagabond, volumul 2) – Lucian Dragoș Bogdan

31143873_1764804766896649_6498043145253552128_n.jpg

Aventurile lui Dinu continuă și în al doilea volum, de data aceasta fiind nevoit să investigheze o altă crimă. Legăturile formate în primul volum îi vor fi de mare ajutor în elucidarea cazului și descoperirea vinovatului. Cu cât se implică mai mult în caz, cu atât ajunge să se pună mai mult în pericol, însă dorința de a se simți util îl împinge să ia anumite decizii mai nechibzuite.

Și de data aceasta acțiunea are loc în frumoasa Alba Iulie, un oraș mic, dar încărcat de istorie. Autorul își asumă rolul unui ghid turistic și ne poartă prin cele mai interesante locuri ale orașului, menționând semnificația și importanța acestora pentru locuitorii zonei.

Apărarea siciliană s-a ridicat la nivelul primului volum, oferind o poveste interesantă și captivantă, în care cititorul este nevoit să fie atent la orice detaliu, oricât de nesemnificativ ar părea, pentru a putea descifra ițele cazului pe care îl investighează.

O iubire neașteptată (seria Beaumont, vol. 2) – Heidi McLaughlin (Recenzia AICI)

51568352_1076280415888479_3439357729863368704_n Un lucru fascinant la acest roman este faptul că autoarea ne permite să aruncăm o privire atât în mintea lui Katelyn, cât și în a lui Harrison, povestea fiind relatată din punctul de vedere al amândurora. Astfel, Katelyn ne împărtășește nesiguranțele sale cu privire la bărbatul cu un aer dur, dar extrem de atrăgător, care o privește într-un mod profund.

În ceea ce-l privește pe Harrison, acesta este extrem de sigur pe sentimentele pe care le are față de Katelyn. Încă din prima clipă în care a văzut-o a știut cu siguranță că este o persoană specială, că este femeia pe care a așteptat-o întreaga lui viață.

Destinul îi va aduce pe Katelyn și pe Harrison tot mai aproape, iar sentimentele celor doi vor spori împotriva voinței lor. El se încarcă cu răbdare, încercând să înțeleagă situația delicată în care se află Katelyn, în timp ce ea se va încuraja în fiecare zi câte puțin pentru a lăsa la o parte fricile și a-și urma instinctul, acela de a-i acorda o șansă adevărată lui Harrison.

 Omul pictat (seria Demon, volumul 1) – Peter V. Brett

omul-pictat-2014_01.jpg

Simona Stoica, my bookaholic sister, m-a provocat în luna martie să citesc Omul pictat, iar eu încă îi mulțumesc pentru că a făcut-o. Peter V. Brett m-a cucerit irevocabil prin intermediul romanului său de debut, o poveste fantasy perfectă din toate punctele de vedere.

Demonii se ridică în fiecare noapte, nimicind orice ființă care le iasă în cale. Oamenii tremură în spatele glifelor care le protejează casele, rugându-se ca magia să reziste până în zori și să aibă ocazia de a mai vedea odată lumina zilei. Unii dintre aceștia au noroc să apuce dimineața, însă alții își găsesc sfârșitul în inima nopții și în ghearele miezingilor. Asta până când apare cineva suficient de curajos încât să-și înfrângă propriile temeri și să înfrunte noaptea, ținând piept miezingilor.

Seria Demon de Peter V. Brett este cel mai bun roman fantasy pe care l-am citit în viața mea și îi mulțumesc Simonei pentru că mi l-a recomandat!

 Cină cu ficat și inimă – Mihaela Apetrei

cina-cu-ficat-si-inima_1_fullsize.jpg

Mihaela a reușit să mă surprindă plăcut cu acest thriller mai neobișnuit, pe care l-am savurat cu o plăcere nedisimulată. Neștiind ce așteptări să am de la acest roman, m-am așezat confortabil în fotoliu și am lăsat personajele să-și prezinte povestea. Premisa romanului este destul de interesantă: o invitație la cină (și nu numai) anunțată pe facebook care se sfârșește cu decesul invitatului. Primul gând al cititorului e evindet: Murki, personajul principal și gazda primitoare, este sociopatul care își ucide invitații. Posibilele motive ale acțiunilor lui ne sunt dezvăluite treptat, iar premisa inițială pare a fi cea corectă. Problema e că nimic nu e ceea ce pare!

Finalul mi s-a părut puțin grăbit, fiind aruncat ca o concluzie menită să satisfacă așteptările cititorilor. Doar că, pe ale mele, nu a reușit să le mulțumească. Acesta este și motivul pentru care am acordat romanului doar 4 stele pe goodreads, dar per total mă declar mulțumită de conținutul cărții.


Voi ați citit vreun roman din această listă? Dacă da, vă invit în secțiunea de comentarii pentru a-mi împărtăși părerile voastre. Dacă nu, vă încurajez să-mi spuneți ce titluri v-au încântat în luna martie.

11 thoughts on “Wrap-up #12 – Cărți citite în luna martie

 1. Excepționalul Peter V Brett m-a incantat la fel de tare și pe mine! Brett, Abercrombie și Sanderson, sunt zeii fantasy-ului(părerea mea). Mulțumesc pentru impresiile împărtășite!

  Liked by 1 person

 2. Am citit ce a aparut la noi din seria Demon de Brett, una dintre seriile mele preferate fantasy. Ti-l recomand calduros pe fabulosul Brandon Sanderson, ca si pe Abercrombie. De Lucian Dragos Bogdan am citit un romance – “Parfumul Cracoviei”, care mi-a placut mult, nu e deloc siropos.

  Liked by 1 person

  1. Mulțumesc pentru recomandări! De la Lucian mi-am propus deja să citesc și alte cărți pentru că îmi place stilul lui.
   Volumul 3 din seri Demon încă nu l-am citit, deși îl am în bibliotecă, pentru că am înțeles că se sfârșește cu un mega cliffhanger și încerc să evit suferința 🙈 sper să apară volumul 4 cât mi repede

   Liked by 1 person

   1. Da, eu nu ma pot abtine sa sufar, se pare, cand vine vorba de serii… daca stiu ca a fost scrisa continuarea, o vreau, in romana sau in engleza daca se misca prea incet ai nostri… 😀

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s