Wrap Up

Wrap up #19 – Cărți citite în luna octombrie

După cum v-am obișnuit, în fiecare lună revin cu o scurtă recapitulare a cărților lecturate în perioada precedentă. Logic și firesc era ca articolul acesta să fie publicat pe blog în luna noiembrie, însă la vremea respectivă am fost prinsă cu alte treburi și nu am mai apucat să-l scriu.

Ca o rezoluție pentru noul an, mi-am propus să investesc mai mult timp în blog și să ajung la zi cu toate articolele restante (printre care și acesta). Așadar, în luna octombrie (2019) am reușit să citesc șapte cărți și mă declar foarte mulțumită de acest număr, cât și de poveștile pe care le-am descoperit. Nu toate m-au încântat la fel de mult, însă nu regret nicio clipă că am ales aceste titluri. Consider că de la fiecare am învățat ceva sau pur și simplu mi-au trezit anumite emoții.

Prin urmare, cărțile pe care le-am citit în luna octombrie 2019 sunt următoarele:

Eliberează-mă (Atingerea lui Juliette #2) – Tahereh Mafi (recenzie)

Related image

Fără să exagerez, prima jumătate din carte concentrează doar dramele interioare și amoroase ale protagonistei, drame care, din punctul meu de vedere, au cam fost duse la extrem. Să nu mă înțelegeți greșit: sunt perfect conștientă că Juliette a avut parte de o viață extrem de grea și de dificilă, însă faptul că tânăra se victimizează în majoritatea timpului și refuză să schimbe ceva în acest mi-a făcut imposibilă misiunea de a o înțelege pe deplin și de a o compătimi.

Stilul inconfundabil al lui Tahereh Mafi m-a cucerit complet și iremediabil încă de la primul volum, devorând cu nesaț fiecare cuvânt și idee pe care autoarea le-a așternut pe hârtie.

În ciuda faptului că, din punctul meu de vedere, nu se ridică la nivelul primului volum, Eliberează-mă reprezintă o lectură destul de interesantă, care spre final a devenit mult mai alertă și mai imprevizibilă, servind un final care a reușit să-mi stârnească curiozitatea și dorința de a lectura următoarea carte din serie.

Cuvinte în albastru intens – Cath Crowley

Image result for cuvinte in albastru intens

M-am lăsat cucerită de ideea unui roman ce vorbește despre puterea cuvintelor și despre magia cărților, adică acele elemente care definesc cel mai bine dragostea pentru lectură. Cuvinte în albastru intens mi-a dezvăluit ce înseamnă să locuiești într-un anticariat și să crești printre rafturi cu cărți, să simți în permanență mirosul îmbătător de hârtie și să ai acces neîngrădit la o varietate de povești. Un adevărat paradis pentru sufletul oricărui cititor.

Dar asta reprezintă partea frumoasă a romanului. Pe lângă importanța inestimabilă a cărților, autoarea aduce în atenția cititorilor și subiecte cotidiene precum: o poveste de dragoste adolescentină, un triunghi amoros dus la extrem și problemele adulților care, indirect, se răsfrâng și asupra copiilor. O poveste dureroasă și în același timp înduioșătoare, o lectură ce reușește să încălzească sufletul oricărui cititor.

Mai fierbinte ca focul (Apocalipsa elementelor #1) – Jennifer L. Armentrout

Related image

Cred că dintre toate cărțile pe care le-am citit de la Armentrout, Mai fierbinte ca focul este, fără dubii, preferata mea. Nu știu dacă asta se datorează faptului că autoarea și-a îmbunătățit stilul sau pur și simplu povestea este cea care m-a fascinat complet, însă adevărul e că nu am putut să las cartea din mână. Nici după ce am terminat-o de citit. Am continuat să mă agăț de ea în speranța că, printr-o minune, vor apărea mai multe pagini, iar povestea va continua la nesfârșit cu cel puțin încă câteva capitole. Dar nu s-a întâmplat acest lucru.

Apocalipsa elementelor este seria prin intermediul căreia Jennifer L. Armentrout își propune să reinterpreteze clișeica poveste dintre bine și rău, îngeri și demoni. Și, evident, nelipsitul copil hibrid rezultat din împerecherea celor două specii, a cărui existență ar putea dezlănțui haosul pe pământ.

Rivali (Fall Away #2) – Penelope Douglas

Related image

Pentru ca relația lor să aibă un viitor, Madoc și Fallon trebuie să lupte împotriva durerii și a secretelor din trecut. Legătura care s-a format între ei în urmă cu câțiva ani a rămas la fel de puternică, însă acum lucrurile sunt tot mai complicate. Unul își dorește răzbunare, pe când celălalt vrea să-și bată partenerul la propriul său joc. Amândoi sunt dependenți de prezența celuilalt, dar niciunul nu vrea să recunoască acest lucru.

Un joc incitant între iubire și ură, dorință și ambiție. Ah, și dramă. Nelipsita dramă din cărțile romantice. Doar că, în acest volum, Penelope s-a întrecut pe sine în ceea ce privește crearea tensiunilor între cei doi protagoniști și totul a fost dus la extrem (pentru gustul meu). În ciuda acestui aspect, mi-a plăcut să urmăresc povestea lui Madoc și a lui Fallon, care au fost nevoiți să treacă prin cele mai cumplite încercări pentru a-și merita finalul fericit.

Descătușare (Fall Away #3) – Penelope Douglas

Image result for descatusare

Acțiunea romanului se petrece în același univers cu care ne-a obișnuit deja autoarea, doar că de data aceasta a schimbat din nou protagoniștii. Același joc obositor de du-te-vino și vreau-dar-nu-vreau cu care suntem deja familiarizați este prezent din nou. Două povești întunecate și dureroase se întrepătrund, fiecare dintre protagoniști căutând alinare în compania celuilalt. Chiar dacă, din punct de vedere logic, nu există niciun motiv pentru ca Jax și Juliette să nu fie împreună, cei doi se încăpățânează să îngreuneze lucrurile.

Cred că dintre cele trei volume din serie pe care le-am citit până în prezent, Descătușare mi-a plăcut cel mai puțin. Atitudinea celor doi și modul în care reacționau în anumite circumstanțe m-a determinat să am anumite rețineri în ceea ce îi privește.

Ultimul avanpost: Revoluții – Lavinia Călina

Image result for lavinia calina revolutii

Am fost nevoită să aștept mai bine de un an și jumătate pentru a pune mâna pe volumul care încheie seria Ultimul avanpost și de a descoperi finalul pe care Lavinia l-a pregătit pentru personajele ei. Mai bine de un an și jumătate mi-am lăsat mintea să caute posibile scenarii și ipoteze în ceea ce privește acțiunea volumul patru, însă teoriile mele au fost departe de adevăr. Exact când credeam că m-am familiarizat cu stilul de scriere al Laviniei și că nimic nu mă mai poate surprinde, tânăra scriitoare mi-a dovedit că puterea se află la ea, fiind singura care poate decide soarta personajelor.

Aș minți să spun că am fost dezamăgită de acest volum, însă a fost la final o chestie cu care nu m-am împăcat prea bine; un personaj care a reușit să sfideze soarta, scăpând prea ușor pentru tot răul provocat. Cel puțin asta consider eu.

Destine la limită – Katie McGarry

Image result for destine la limitaDin punct de vedere literar, am încheiat luna octombrie cu un roman de dragoste pe care nici nu știam că îl am în bibliotecă (#shame). În momentul în care mi-am reorganizat biblioteca am dat peste acest volum și m-am decis pe moment că trebuie neapărat să-l citesc. Și povestea pe care am descoperi-o a reușit să mă tulbure din punct de vedere emoțional.

Destine la limită este un roman de dragoste puțin mai atipic. Autoarea nu s-a focusat pe povestea de dragoste dintre Noah și Echo, ci pe zbuciumul interior al celor doi. Fiecare poartă pe umeri o povară prea grea pentru vârsta lor, iar asta îi seacă din punct de vedere psihic. Noah încearcă să răzbată împotriva curenților care amenință să-l nimicească, pe când Echo se luptă cu propria minte, încercând să dezlege amintirile din ziua în care totul s-a schimbat pentru ea.


Voi ați citit vreun roman din această listă? Dacă da, vă invit în secțiunea de comentarii pentru a-mi împărtăși părerile voastre. Dacă nu, vă încurajez să-mi recomandați o carte pe care ați citit-o recent și care v-a întrecut așteptările.