Book Tags & Tops

Anul meu în cărți | 2019

Inspirată de articolul scris de Andreea (Praf de stele), m-am gândit să vă prezint, din punct de vedere literar, ce a însemnat anul 2019 pentru mine. De aproximativ 5 ani am renunțat să mai notez fizic în agende sau carnețele titlurile cărților lecturate, optând pentru o variantă electronică, mai modernă și avantajoasă (după părerea mea). Platforma pe care o utilizez pentru a ține evidența cărților citite și a rating-urilor acordate acestora este Goodreads, cel mai bun prieten al unui iubitor de lectură.

Astfel, 2019 a fost al 5-lea an consecutiv în care m-am înscris la un reading challange pe goodreads, o experiență cât se poate de faină și de folositoare atunci când ești în căutarea unei motivații de a citi mai mult. Având inițial un obiectiv modest de 50 de cărți, la finalul anului am reușit să înregistrez o performanță de 150%, echivalentul a 75 de cărți citite.

Capture8.PNGStatisticile realizate la final de an de către Goodreads sunt preferatele mele, iar prin intermediul lor am ocazia să descopăr lucruri interesante despre parcursul meu literar. Astfel, această platformă mi-a reamintit care a fost cea mai scurtă, dar și cea mai lungă carte pe care am citit-o în 2019 și mi-a stabilit în mod automat un număr mediu de pagini pentru cele 75 de romane lecturate.

Capture3.PNG

După cum era de așteptat, cea mai populară carte citită în anul precedent a fost Zece negrii mititei, una dintre cele mai faimoase scrieri ale Agathei Christie. Ce mi s-a părut fascinant la această carte, pe lângă stilul impecabil al autoarei, este faptul că Agatha nu îți permite nici o clipă să anticipezi finalul și identitatea persoanei care a uneltit acest joc psihologic uimitor.

La popul opus se situează Colecționarul de Roxana Zeldea, un roman peste care am dat întâmplător la Bookster și pe care m-am încumetat să-l citesc din curiozitate. Mare greșeală! Povestea propusă de Roxana este una cât de poate de clișeică și de prost conturată, încât mi-a fost extrem de greu să nu abandonez cartea după primele pagini.

Capture4.PNG

Consider că în 2019 am citit o gamă variată de romane, de la excelente și memorabile la dezamăgitoare și extrem de slabe (din punctul meu de vedere). Aspectul ăsta se reflectă cel mai bine în nivelul mediu al rating-ului acordat în anul precedent, mai exact 3,7/5. Pe înțelesul tuturor, acel rating mediu subliniază faptul că din cele 75 de cărți citite, pe majoritatea le-am catalogat ca fiind bune și foarte bune!

Capture5.PNG Spre marea mea surpriză, cea mai bine cotată carte pe goodreads (din punct de vedere al rating-ului) din cele pe care le-am lecturat în 2019 este una scrisă de un autor român, mai exact un autor român care locuiește în același oraș cu mine. Vânătorii de capete, al doilea volum al seriei Vagabond, de Lucian Dragoș Bogdan mi-a trezit interesul datorită faptului că acțiunea se petrece chiar în orașul meu natal, Alba Iulia.

Capture6.PNG

Ultimul punct despre care vreau să vă vorbesc în acest articol se referă la prima recenzie pe care am scris-o în 2019. Cerul din adâncuri este volumul cu care am decis să-mi deschid lista lecturilor în 2019, un roman Young Adult pe care îmi doream să-l citesc încă din momentul în care am aflat că urmează să se traducă și la noi. Captivată de ideea unui roman care surprinde viața și obiceiurile vikingilor, am decis pe moment că trebuie numaidecât să îl citesc și să descopăr dacă povestea este la fel de bună pe cât mă așteptam eu să fie.

Capture7.PNGPentru anul 2020 mi-am setat ca obiectiv să citesc (cel puțin) 75 de cărți . Dacă în 2019 am reușit să ating acest prag, pentru anul în curs îmi propun să citesc puțin mai mult. Dacă nu voi reuși să-mi gestionez timpul de lectură la fel de bine, atunci îmi doresc să citesc cel puțin tot atâtea cărți ca în anul precedent.


Voi câte cărți ați citit în 2019 și câte vă propuneți să citiți anul acesta?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s